Ifiház Debrecen

EVS

Európai Önkéntes Szolgálat az Ifiházban

 

FLP - EURODESK KÉPZÉS

A képzés olyan 13-30 év közötti fiataloknak szól, akik úgy érzik, hogy jobban kibontakoztathatják ötleteiket és képességeiket egy építő jellegű és haladó szellemiségű programon belül.

Ez a program arra hivatott, hogy támogassa a fiatalok kezdeményező képességet, valamint támaszul szolgáljon és megfelelő ismereteket szolgáltasson ahhoz, hogy a fiatalok könnyebben és tisztábban választhassanak a program kínálta lehetőségekből. Olyan kezdeményező kedvű, és megismerni vágyó fiataloknak szól, akik szívesen részt vennének ifjúsági cserékben, önkéntes programokban, illetve kipróbálnák szervező képességeiket, saját ötleteiket miniprojektek megvalósításában.

A képzés témái betekintést nyújtanak a projekt által nyújtott lehetőségekbe. Az itt megjelentetett témák, lehetőségek színes skáláját nyújtják a választás előtt álló kíváncsi fiatalok számára.

Miután kellő ismeretekkel gazdagodott a fiatal, érdeklődésének megfelelően választhat a következő menüpontokból:

-Ifjúsági információ- és tanácsadás, szolgáltatások
-Fiatalok Lendületben Program
-Eurodesk
-Európai Ifjúsági munka
-Önkéntesség
-Közösségi kezdeményezés, aktivitás
-Generációs együttműködés
-Kommunikáció

Módszerek a képzésen:

- Személyes tanácsadás
- Brain-storming (közös együttgondolkodás)
- Energizer és jégtörő játékok
- Prezentáció
- Workshop
- Pályázati technikák
- nem-formális nevelés
- rádiós-munka

A már korábban említett módszerek mellett nagyon hasznos, ha korábbi EVS önkéntesek vagy csereprogramon résztvevők számolnak be tapasztalataikról, élményeikről. Minden esetben törekszünk arra, hogy részt tudjanak venni ilyen fiatalok is a programon.

A tréning módszer teljesen résztvevő centrikus. Aktív és interaktív módszerek segítik a tanulási folyamatot az egyéni és a csoportos foglakozásokon, hogy figyelembe vegyék a különböző tanulási előnyöket, például gyakorlati példákon keresztül vagy teoretikus esetleg új projekt tervezése. Megismerkednek a különböző tréning szükségletekkel a trénerekkel való személyes konzultáció is lehetséges a program ideje alatt.

Miniprojekt lehetőség:

A képzések egy-egy témája lesz majd, hogy hogyan valósítsanak meg a fiatalok miniprojekteket, így segíteni tudjuk a fiatalokat a szervezésben és a megvalósításban. A miniprojekteket egy belső pályázati formában szeretnénk kihirdetni a kis közösségek számára. A fiatalok közösen tudnak pályázni a mentoráló szervezetekkel. A belső pályázatnak több célja is van, többek között, hogy a résztvevő fiatalok ismerjék meg a pályázati kultúrát, a pályázási technikákat. Megtanulják, hogy egy ötletet, hogyan és milyen formában tudnak pályázatba önteni és megvalósítani is. A belső pályázás során 6 miniprojektet támogatunk.

http://www.ifihazdebrecen.hu/
http://www.eurodesk.hu/
http://mobilitas.hu/

_______________________________________________________________________________________________________

DYS is EVS

Európai Önkéntes Szolgálat az Ifiházban

Az önkéntes fogadó projektünk helyszíne a Debreceni Ifjúsági Ház. Két önkéntest fogadunk, akik Romániából és Ukrajnából érkezetek hozzánk. A projekt témája az ifjúsági információnyújtás, szolgáltatások biztosítása, programok szervezése, lebonyolítása, szakmai projektekben való aktív részvétel. Célunk, hogy ezekben a tevékenységekben az önkéntesek aktív szerepet vállaljanak, és hogy a magyar önkéntesek is kedvet kapjanak az EVS-ben való részvételre. A szolgálatok időtartama 12 hónap, a tevékenység kezdete 2012. szeptember. A projekt során alkalmazott módszerek szorosan kapcsolódnak a nem-formális pedagógiához: csapatmunka, közös brain-storming-ok, csapatépítő játékok, tapasztalati tanulás (’learning by doing’).

Szervezetünk EVS önkéntes fogadó projektje elsősorban a fiatalok aktív részvételére épül. Célja, hogy a külföldi fiatalok betekintést nyerjenek intézményünk működésének mindennapjaiba, sőt, ezen túlmenően aktív szerepet vállaljanak az információnyújtásban, programok szervezésében és lebonyolításában. Célunk továbbá, hogy a debreceni fiatalok és önkéntesek is megismerkedjenek különböző kultúrákkal, eltérő szokásokkal, ezáltal alakuljon ki bennük az elfogadás, tolerancia más nemzetekkel szemben. Célunk, hogy a város fiataljai körében vonzó legyen az önkéntes munka és hogy maguk is kedvet kapjanak az Európai Önkéntes Szolgálatban való részvételre.

Az egyéves projekt során önkénteseink rendszeresen tartanak saját klubot, ahol az érdeklődő fiataloknak saját kultúrájukat, jellemző zenéiket, szokásaikat, országukat, gasztronómiáját mutatják be. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok megismerjék, ezáltal befogadják személyüket, kultúrájukat. Az idő előrehaladtával ez a folyamat várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy egyre nyitottabbak legyenek a fiatalok és az önkéntesek is. Magával hozza ez az előítéletek csökkentését is: közös beszélgetések, futball meccsek, közös főzés, kép-, video nézés, zenehallgatás, közös zenélések alkalmával. Összességébe egy újabb színfolttal bővül szervezetünk tevékenysége az önkéntesek által.

Kiemelt partnereink
Térkép
Ifiház alagsorIfiház földszintIfiház 1.EmeletIfiház 2.Emelet
Kapcsolat

H-Szo  8.00 - 22.00
V         12.00 - 20.00
(Rendezvények esetében nyitva tartási időn túl is!)

Cím: 4025 Debrecen, Simonffy u. 21.
Információ, jegyértékesítés: +36 52 415 498
Gazdasági iroda: +36 52 426 432
Üzemeltetés: +36 52 532 670
Fax: +36 52 532 670
E-mail: info@ifihazdebrecen.hu